Zatvori
Domaći džem od rabarbare s bazgom i marelicama  html Kopírovať Upraviť

Domaći džem od rabarbare s bazgom i marelicama html Kopírovať Upraviť

Ako tražite nešto originalno i nostalgično, isprobajte džem od rabarbare, marelica i bazge. Kombinacija blage kiselosti rabarbare, slatkoće marelica i cvjetne arome bazge jednostavno je neodoljiva. Savršeno paše na kruh, kroasane ili s jogurtom.

Sastojci:

  • 1,2 kg očišćene rabarbare (narezane na komade)
  • 500 g zrelih marelica (bez koštica, narezane)
  • 10–15 cvjetova bazge
  • 1 kg želirajućeg šećera 2:1
  • Sok od 1 limuna

Priprema:

  1. Stavite rabarbaru i marelice u veliki lonac. Dodajte limunov sok i promiješajte.
  2. Vežite cvjetove bazge u gazu ili ih stavite u čajnu mrežicu – tako ih kasnije lako uklonite. Stavite ih u lonac.
  3. Dodajte želirajući šećer, promiješajte i ostavite 30 minuta da puste sok.
  4. Zagrijte do vrenja i kuhajte 4–5 minuta uz stalno miješanje. Uklonite pjenu.
  5. Izvadite cvjetove bazge, napravite test želiranja i ako se džem zgušnjava, ulijte ga u sterilizirane staklenke.
  6. Zatvorite, okrenite naopako 5 minuta, zatim vratite i ostavite da se ohladi.

Savjet:

Odličan i kao punjenje za kolače, na cheesecake ili kao slatki poklon. Ako želite džem dodatno obogatiti, na kraju kuhanja dodajte šaku bijelih cvjetova bazge bez peteljki – jer i oči jedu. :)

Popusti do -50 % na omote i vrećice od pčelinjeg voska. Pomozite nam isprazniti skladište – selimo u novi prostor!