
Domaći džem od rabarbare s bazgom i marelicama html Kopírovať Upraviť
Ako tražite nešto originalno i nostalgično, isprobajte džem od rabarbare, marelica i bazge. Kombinacija blage kiselosti rabarbare, slatkoće marelica i cvjetne arome bazge jednostavno je neodoljiva. Savršeno paše na kruh, kroasane ili s jogurtom.
Sastojci:
- 1,2 kg očišćene rabarbare (narezane na komade)
- 500 g zrelih marelica (bez koštica, narezane)
- 10–15 cvjetova bazge
- 1 kg želirajućeg šećera 2:1
- Sok od 1 limuna
Priprema:
- Stavite rabarbaru i marelice u veliki lonac. Dodajte limunov sok i promiješajte.
- Vežite cvjetove bazge u gazu ili ih stavite u čajnu mrežicu – tako ih kasnije lako uklonite. Stavite ih u lonac.
- Dodajte želirajući šećer, promiješajte i ostavite 30 minuta da puste sok.
- Zagrijte do vrenja i kuhajte 4–5 minuta uz stalno miješanje. Uklonite pjenu.
- Izvadite cvjetove bazge, napravite test želiranja i ako se džem zgušnjava, ulijte ga u sterilizirane staklenke.
- Zatvorite, okrenite naopako 5 minuta, zatim vratite i ostavite da se ohladi.
Savjet:
Odličan i kao punjenje za kolače, na cheesecake ili kao slatki poklon. Ako želite džem dodatno obogatiti, na kraju kuhanja dodajte šaku bijelih cvjetova bazge bez peteljki – jer i oči jedu. :)