Zatvori
Bakin sirup od bazge s mentom i matičnjakom

Bakin sirup od bazge s mentom i matičnjakom

Recepti naših baka imaju poseban šarm – ne samo da predivno mirišu, već u sebi čuvaju uspomene na djetinjstvo i ljetne praznike. Jedan od takvih je domaći sirup od bazge s mentom i matičnjakom. Osvježavajuć, ukusan i bez nepotrebnih konzervansa.

Potrebni sastojci:

  • 30–40 velikih cvjetova crne bazge (najbolje ubrati ujutro kada najjače mirišu)
  • 2 litre vode
  • 1,5 kg smeđeg šećera
  • 2 limuna
  • 1 šaka svježe mente
  • 1 šaka svježeg matičnjaka
  • 40 g limunske kiseline

Priprema:

  1. Prokuhajte vodu, ostavite da se malo ohladi pa je prelijte preko opranih cvjetova bazge. Dodajte narezane limune, mentu i matičnjak.
  2. Ostavite da se natapa 24–48 sati na hladnom mjestu (ne na suncu), povremeno promiješajte.
  3. Procijedite tekućinu kroz gazu ili fino sito u lonac, dodajte šećer i limunsku kiselinu.
  4. Lagano zagrijavajte i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Nemojte kuhati!
  5. Vrući sirup ulijte u sterilizirane boce i dobro zatvorite.

Savjet za posluživanje:

Sirup je odličan uz mineralnu vodu, led i krišku limuna. Također je savršen kao osnova za domaću limunadu ili ljetni dječji koktel.

Čuvajte na hladnom i iskoristite u roku od 6 mjeseci. Nakon otvaranja držite u hladnjaku.

Popusti do -50 % na omote i vrećice od pčelinjeg voska. Pomozite nam isprazniti skladište – selimo u novi prostor!