
Bakin sirup od bazge s mentom i matičnjakom
Recepti naših baka imaju poseban šarm – ne samo da predivno mirišu, već u sebi čuvaju uspomene na djetinjstvo i ljetne praznike. Jedan od takvih je domaći sirup od bazge s mentom i matičnjakom. Osvježavajuć, ukusan i bez nepotrebnih konzervansa.
Potrebni sastojci:
- 30–40 velikih cvjetova crne bazge (najbolje ubrati ujutro kada najjače mirišu)
- 2 litre vode
- 1,5 kg smeđeg šećera
- 2 limuna
- 1 šaka svježe mente
- 1 šaka svježeg matičnjaka
- 40 g limunske kiseline
Priprema:
- Prokuhajte vodu, ostavite da se malo ohladi pa je prelijte preko opranih cvjetova bazge. Dodajte narezane limune, mentu i matičnjak.
- Ostavite da se natapa 24–48 sati na hladnom mjestu (ne na suncu), povremeno promiješajte.
- Procijedite tekućinu kroz gazu ili fino sito u lonac, dodajte šećer i limunsku kiselinu.
- Lagano zagrijavajte i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Nemojte kuhati!
- Vrući sirup ulijte u sterilizirane boce i dobro zatvorite.
Savjet za posluživanje:
Sirup je odličan uz mineralnu vodu, led i krišku limuna. Također je savršen kao osnova za domaću limunadu ili ljetni dječji koktel.
Čuvajte na hladnom i iskoristite u roku od 6 mjeseci. Nakon otvaranja držite u hladnjaku.