
Baka jabolčeni kolač: miris djetinjstva i doma
Neki se recepti ne zapisuju u bilježnicu – prenose se s generacije na generaciju. Pamtimo ih po mirisu, po pokretima ruku koje mijese tijesto i po toplini koja se širi cijelom kućom. A bakin kolač s jabukama jedan je od onih dragulja koji nikada ne dosade.
Sastojci koji pričaju priču
Za ovaj kolač ne trebate ništa posebno – samo nekoliko iskrenih sastojaka koje svaka baka ima u svojoj kuhinji:
🍎 200 g maslaca
🍎 300 g glatkog brašna
🍎 3 jaja
🍎 4–5 slatkih jabuka
🍎 2 žličice cimeta
🍎 1 žličicu vanilin šećera ili nekoliko kapi prirodnog ekstrakta vanilije
Ovi jednostavni sastojci pod rukama se pretvaraju u nešto što miriše kao nedjelja kod bake.
Priprema
Tijesto: U posudi umutite maslac s brašnom i jajima dok ne dobijete glatko, podatno tijesto.
Nadjev: Jabuke ogulite, naribajte i pomiješajte s cimetom i vanilijom.
Pečenje: Tijesto podijelite na dva dijela – donji i gornji sloj. Između njih rasporedite nadjev od jabuka i pecite na 180 °C oko 30–35 minuta, dok kolač ne poprimi zlatnu boju.
Završetak: Nakon hlađenja pospite ga šećerom u prahu.
Miris koji se ne može zamijeniti
Kada se cimet spoji s jabukama, kuhinju ispuni topli, začinjeni miris. Svaki zalogaj ovog kolača mali je povratak u djetinjstvo – bakinim rukama, starom stolu i šalici čaja.
💛 Mali savjet od BajaBee
Poslužite ga još toplog, s žličicom domaćeg meda ili kuglicom sladoleda od vanilije.
A ako vam slučajno ostane komad i za sutra, zamotajte kolač u omot od pčelinjeg voska – tako će ostati svjež i mirisan što dulje.