Kako učinkovito kompostirati? Savjetovat ćemo vas o tome što biste trebali znati o kompostiranju.

Kako učinkovito kompostirati? Savjetovat ćemo vas o tome što biste trebali znati o kompostiranju.


Nastojanje da se riješite organskog otpada u kućanstvu zvuči zaista primamljivo. Nema više bacanja u običan otpad ili spaljivanja u vrtu, što svima smeta. Nije ni čudo što kompostiranje postaje sve veći hit. Međutim, početni entuzijazam u mnogim slučajevima brzo se zamijeni razočaranjem ako vaš kompost ne radi prema očekivanjima. Stoga smo u današnjem članku pripremili nekoliko savjeta koji će vam pomoći u učinkovitom vrtnom kompostiranju. Vjerujemo da ćete uz njihovu pomoć prepoznati svoje pogreške i krenuti naprijed. Može li se kompostirati u stanu? Odgovor možete pronaći u ovom članku.

1 ) Organski ostaci ne predstavljaju sav otpad koji imate u kuhinja

Možda je najčešća pogreška brkanje komposta s običnim otpadom. Meso, riba, mliječni proizvodi i na kraju, ali ne manje važno, proizvodi ljudskog djelovanja (plastika, staklo, ...) ne spadaju u kompost. U mnogim ćete izvorima pročitati da izmet možete staviti u kompost. Naravno, istina je, ali ova stavka podrazumijeva izmet isključivo životinja biljojeda. Izmet kućnih ljubimaca u obliku pasa i mačaka nikako ne spada u kompost. Jeste li znali da voštane Omoti možete i kompostirati? Narežite ih na male komadiće i bacite u komposter. Za njih će se pobrinuti mikroorganizmi i gliste.

Kako kompostirati

2) Osigurajte da vaš komposter ima kontakt s tlom

Danas imamo mnogo prijedloga kako kompostu dodati potrebnu dozu mikroorganizama koji će obaviti potreban posao. Ipak, najučinkovitiji način je još uvijek osigurati kontakt kompostera sa zemljom koja je prirodni izvor mikroorganizama u tlu. Ako u stanu imate komposter, gliste će se pobrinuti za otpad od hrane.

3) Vodite računa i o količini otpada koju stavljate u kompost

To znaju svi koji su već počeli kompostirati. Nekih tjedana jednostavno imamo više otpada nego drugih. Idealno je ako se oslanjate na vrećice za kompostiranje. U njih stavite višak otpada i postupno ga stavljajte u kompost. Također možete koristiti razne ubrzivače komposta koji sadrže pravu mješavinu korisnih mikroorganizama.

4) Razmislite o prikladnom mjestu za komposter

U ovoj točki ne vrijedi da komposter postavite tamo gdje trenutno imate mjesta. Držite se barem dvije osnovne točke. Komposter se ne smije nalaziti blizu vode i nikako ne smije biti izložen izravnom suncu cijeli dan.

Gdje postaviti komposter

Nemojte se odložiti kompostiranjem. To je sjajan način da svoj otpad držite pod kontrolom i da u isto vrijeme stvorite nešto korisno. Za kraj, imamo mali savjet za vas - što manje čestice otpada stavljate u komposter, to će se cijeli proces brže odvijati.

Unesite kod "JESEN30" u košaricu i ostvarite popust do 30% na sve omote i vrećice od pčelinjeg voska.