Povijest omota od pčelinjeg voska

Povijest omota od pčelinjeg voska


Izum omota od pčelinjeg voska kakve danas poznajemo može se pripisati ženi po imenu Toni Desrosiers. Prije desetak godina krenula je u misiju prirodnog očuvanja svježine hrane, bez potrebe za plastičnim omotima, vrećicama ili folijama. Njezin dvostruki cilj bio je smanjiti otpad koji stvara jednokratna ambalaža i smanjiti bacanje hrane na minimum. Kao stručnjak za prehranu u trgovini zdrave hrane, Toni je često nailazio na kupce koji su tražili hranu pakiranu u posude bez BPA. Bisfenol A (BPA) je organski spoj koji se naširoko koristi u proizvodnji plastike, predstavlja potencijalnu opasnost po zdravlje poput utjecaja na razvoj fetusa, povećanja rizika od raka dojke i smanjenja broja spermija kod muškaraca. To je potaknulo Tonija da istraži metode konzerviranja hrane naših predaka, što je dovelo do stvaranja proizvoda koji je kombinirao pogodnosti modernog doba s prednostima prirodnih materijala.

Toni je postavio nekoliko temeljnih kriterija za novi proizvod. Morao je biti prirodni proizvod, sastavljen od jestivih sastojaka i obdaren inherentnim svojstvima konzerviranja. Također se zahtijevalo da ne sadrži plastiku i da zadovoljava propise FDA (ili zahtjeve Zavoda za javno zdravstvo u Slovačkoj). Nakon brojnih kuhinjskih eksperimenata rođeni su omoti od pčelinjeg voska. Međutim, koncept korištenja voska kao materijala za očuvanje seže još u doba starih Egipćana. Koristili su ga u razne svrhe, poput balzamiranja svojih faraona, očuvanja kovrčavih perika, zaštite papirusnih svitaka i slika, pa čak i umatanja hrane u voštanu tkaninu kako bi produljili njezinu svježinu.

Nadahnuti Tonijevom inovacijom, BajaBee omoti i vrećice od pčelinjeg voska osmišljeni su u našoj kućnoj kuhinji u travnju 2019. Putovanje do pronalaženja savršene ravnoteže pčelinjeg voska, smreke smola i ulje jojobe osjećali su se poput raketne znanosti. Prevelika količina pčelinjeg voska rezultirala bi previše ljepljivim oblozima, dok bi previše ulja jojobe spriječilo oblozima i vrećicama da zadrže svoj oblik. Višak smole, s druge strane, uzrokovao bi otvrdnjavanje omota i vrećica. Debljina tkanine, koja je bila obložena otopljenom mješavinom ovih sastojaka, bila je još jedan ključni faktor. Posljednji korak uključivao je glačanje ove presvučene tkanine između dva lista papira za pečenje, čime su nastali BajaBee omoti i vrećice od pčelinjeg voska.

Unesite kod "JESEN30" u košaricu i ostvarite popust do 30% na sve omote i vrećice od pčelinjeg voska.