9 savjeta o tome kako uštedjeti električnu energiju

9 savjeta o tome kako uštedjeti električnu energiju


Štedite električnu energiju. Ovu rečenicu sigurno čujete posvuda. Električna energija neophodna je za naše svakodnevno funkcioniranje, postala je dio modernog života, ali njena potrošnja može biti skupa i negativno utjecati na okoliš.

Vrlo je važno shvatiti da i mali korak može pridonijeti smanjenju potrošnje energije, uštedi troškova, te zaštiti okoliša.

Donosimo nekoliko savjeta za svakoga od nas kako možete početi već danas.

 

1. Korištenje štednih ili LED žarulja

G. Edison, hvala ti što si donio nevjerojatan izum koji se zove žarulja, ali razvoj još uvijek ide naprijed i imamo štedne ili LED žarulje, koje troše do 80% manje energije i traju do 25 puta duže. Kad sljedeći put budete kupovali žarulje, sjetite se našeg savjeta.

 

2. Isključite kućanske aparate i elektroniku ako ih trenutno ne koristite.

Mnogi uređaji i dalje troše energiju čak i kada ih ne koristimo, stoga je vrlo važno isključiti ih iz struje. Na primjer, kuhinjski uređaji – uključite ih samo tijekom upotrebe. Također možete koristiti prekidače na utičnicama za isključivanje uređaja koji trenutno nisu u upotrebi.

 

3. Koristite prirodnu dnevnu svjetlost umjesto umjetne.

Majka priroda je uredila tako da imamo dovoljno svjetla tijekom dana za normalne aktivnosti. Moto je – ne pali dok ne moraš.

 

4. Regulirajte temperaturu u prostorijama koje trenutno nisu u uporabi.

Ako trenutno niste u prostoriji, spustite termostat na radijatoru. Može biti korisno za uštedu energije i smanjenje troškova grijanja. To se također može postići programibilnim termostatima, koji vam omogućuju postavljanje različitih temperatura za različita vremena tijekom dana. Također preporučujemo zatvaranje vrata i prozora u prostorijama koje se ne koriste i zaustavljanje grijanja u njima kako biste spriječili gubitak topline.

 

5. Koristite automatsko svjetlo za kretanje.

Ne postoji ništa jednostavnije od posjedovanja svjetla sa senzorom za kretanje kod kuće. Takve smo postavili u kupaonicu i WC. Kada niste u sobi, automatski se isključuje.

 

6. Ne palite perilicu rublja ili posuđa poluprazne

Kada idete prati, napunite perilicu do kraja. Oprati ćete više rublja za istu cijenu kao da ste uključili polupraznu perilicu. Isto vrijedi i za perilicu posuđa.

 

7. Birajte uređaje s manjom potrošnjom energije i višim energetskim razredom.

Ako ćete kupovati kućanske aparate, razmislite o njihovim energetskim razredima. Na primjer, hladnjak. Jeste li znali da hladnjak razreda energetske učinkovitosti A+++ troši do 75% manje energije od hladnjaka razreda G? Slične razlike mogu se pronaći u perilici rublja, perilici posuđa ili TV-u. Istina je da su ti uređaji često skuplji, ali na kraju će vam se novac vratiti u vidu uštede na električnoj energiji.

 

8 . Koristite glavu tuša s malim protokom.

Voda kojom se tuširamo mora se zagrijati, trošeći električnu energiju. Promjenom glave tuša na štedljivu tu potrošnju možemo smanjiti. Na konzumaciju će utjecati i kraće tuširanje ☺.

 

9. Upotrijebite uže ili stalak za sušenje rublja umjesto sušilice.

Svaki uređaj troši energiju. Zašto koristiti sušilicu kada rublje možete objesiti na stalak za sušnje? Štoviše, isparavanjem vode povećava se vlaga u kući i ne morate paliti neki drugi uređaj poput ovlaživača zraka. Dobar posao, zar ne?

 

 

Važno je shvatiti da čak mali koraci mogu napraviti promjenu. Za vas smo napisali 9 savjeta kako i gdje štedjeti električnu energiju. Deseti savjet smo ostavili za vas. Bit će nam drago ako nam na našem Instagram profilu napišete kakav savjet imate za nas.

 

Unesite kod "JESEN30" u košaricu i ostvarite popust do 30% na sve omote i vrećice od pčelinjeg voska.