6 koraka do ekološkog domaćinstva

6 koraka do ekološkog domaćinstva


Danas živimo u vremenu kada smo sve svjesniji utjecaja našeg djelovanja na okoliš. No, informacija o tome kako do ekološkog kućanstva imamo jako puno. Odmah na početku imamo savjet za vas. Nemojte odmah težiti savršenstvu. Odaberite barem jedno područje u kojem želite poboljšati i postupno dodajte još. Ne morate odmah u startu postići ekološko kućanstvo. Svaki trud se cijeni, a naših 5 savjeta pomoći će vam u obećavajućem početku. Živimo u vremenu kada smo sve svjesniji utjecaja našeg djelovanja na okoliš. Imamo mnogo informacija o tome kako postići ekološko kućanstvo.

1. Ne podliježite impulzivnoj kupnji

Impulzivna kupnja dovodi do nepotrebnog gomilanja stvari koje nam zapravo nisu potrebne. Izbjegnite to i prestat ćete gomilati stvari u kućanstvu koje zauzimaju prostor. Ako kod kuće imate viška odjeće ili sitnica, zamijenite ih na raznim mjenjačnicama ili zamjenama.

2. Napravite vlastita sredstva za čišćenje

Uobičajeno dostupna sredstva za čišćenje puna su kemikalija koje nisu korisne za kućanstvo, naše zdravlje ili prirodu. U pokušaju da imate ekološko kućanstvo ne morate ulagati u iznimno skupa sredstva za čišćenje. Usredotočite se na sredstva za čišćenje koja možete napraviti kod kuće od uobičajeno dostupnih sastojaka. Svakako mogu biti mirisni - samo im dodajte nekoliko kapi eteričnih ulja.

Naš savjet za univerzalno sredstvo za čišćenje. Pomiješajte:

  • 200 ml vode
  • 200 ml octa
  • Nekoliko kapi eteričnog ulja limuna

Dobro promiješajte, ulijte u bočicu s raspršivačem. Dobro će poslužiti u kuhinji, kupaonici pa čak i na podu.

3. Zamijenite uobičajene alate za čišćenje ekološkim

Jeste li čuli za lufu? To je osušena čvrsta pulpa od bundeve koja zamjenjuje uobičajene plastične spužve za suđe, koje nakon tjedan dana počnu mirisati i ne izgledaju privlačno. Lufa će vam trajati mjesecima i možete ju koristiti za čišćenje kuhinje, ali i kupaonice. Možete ga koristiti i za piling tijela. Papirnate maramice za jednokratnu upotrebu također možete zamijeniti jednom univerzalnom celuloznom krpom za kompostiranje ili plastičnu četku za suđe drvenom četkom.

4 . Pokušajte kupovati bez ambalaže

Ako pomislimo koliko otpada proizvede prosječno kućanstvo, užasnuti smo. Naravno, za dio otpada odgovorna je impulzivna kupnja. Drugu skupinu čine uobičajena pakiranja hrane. Ako imate priliku kupovati bez pakiranja u vašem kraju, preporučamo da to iskoristite. Kupnja će često biti jeftinija nego u običnoj trgovini. Ne zaboravite ponijeti vlastite torbe za kupovinu i vlastitu platnenu vrećicu.

5. Kompostiranje će riješiti ostatke

Vaše vlastito kućno gnojivo nikada nije bilo dostupnije. Kompostiranje je moguće čak i ako živite u stanu. Moderni komposteri opremljeni su filtrima koji sprječavaju širenje mirisa u vašem domu.

6. Usredotočite se na lokalne sastojke

Hrana i proizvodi često moraju prijeći veliku udaljenost da bi došli do nas. Također često nemamo pojma kako su zapravo proizvedeni. Idealno, ako imate priliku posegnuti za lokalnim proizvodima od poljoprivrednika. No, iznenadit će vas drugi kreatori – prekrasne haljine ne moraju se šivati na drugom kraju planeta. Stvaranje doma nedvojbeno ima svoj šarm.

Mnogi su putevi do ekološkog kućanstva. Na vama je da odaberete jedan. Međutim, najvažniji korak uvijek je odluka o početku.

Unesite kod "JESEN30" u košaricu i ostvarite popust do 30% na sve omote i vrećice od pčelinjeg voska.