7 Savjeta o tome kako koristiti pčelinji vosak

7 Savjeta o tome kako koristiti pčelinji vosak


Svaki proizvod koji proizvedu pčele je nevjerojatan, a jedan od njih je nedvojbeno pčelinji vosak. On nije samo jedan od glavnih sastojaka BajaBee obloga od pčelinjeg voska, već ima i različite namjene u kućanstvima. Pčele stvaraju vosak kao temelj strukture svojih košnica. Izlučuju ga iz posebnih žlijezda, žvaču ga i stvaraju savršeno šesterokutno saće s matematičkom preciznošću. Kada pčelari sakupljaju med, skidaju poklopac sa svake od tih šesterokutnih ćelija kako bi pristupili medu. Ti se poklopci tope i filtriraju kako bi uklanjaju čestice koje nisu vosak, što rezultira pčelinjim voskom koji se koristi u kozmetičkoj industriji.

Dobrobiti pčelinjeg voska:

  • Stvara barijeru koja pomaže zadržati vlagu u koži. Ovo je svojstvo osobito korisno u kozmetici tijekom hladnih zimskih mjeseci, poput krema za ruke i balzama za usne.
  • Štiti kožu od toksina, pružajući zaštitnu barijeru i istovremeno dopuštajući koži da diše, za razliku od vazelina.
  • Odličan je za domaću kozmetiku jer se skrutne na sobnoj temperaturi, a počinje topiti na oko 60°C.
  • Sadrži vitamin A koji poboljšava hidrataciju kože i potiče regeneraciju stanica.

 

Savjeti za korištenje pčelinjeg voska kod kuće:

 

1. Osvježavajući oblozi od pčelinjeg voska:

Ako primijetite da vaši oblozi od pčelinjeg voska više ne rade dobro, možete ponovno nanijeti čisti pčelinji vosak ili našu mješavinu pčelinjeg voska pod nazivom WorkerBee.

 

WorkerBee pčelinji vosak za popravak pčelinjeg voska

 

2. Nema više škripe:

Stari namještaj ima svoj šarm, ali često nakon godina korištenja počne škripati. Prirodno podmazivanje u obliku pčelinjeg voska može riješiti problem sa škripanjem ladica ili vrata.

 

 

3. Svijeće s dušom:

Odabir svijeće u trgovini možda je lakši, ali domaće svijeće imaju svoj jedinstveni šarm. Izrada svijeće od pčelinjeg voska uopće nije teška. Potrebna vam je samo odgovarajuća posuda, pčelinji vosak, eterično ulje i fitilj. Fitilj može biti drveni koji duge zimske večeri ispunjava umirujućim pucketanjem. Također možete eksperimentirati s posudom za svijeće. Osim čaše, dobro služi i polovica osušene narančine kore.

 

4. Cipele za sve prilike:

Platnene cipele sklone su smočenju i prljanju. Pokušajte ih istrljati pčelinjim voskom kako biste spriječili oštećenje. Jednostavno utrljajte vosak u cipele krpom, otopite ga sušilom za kosu, obrišite višak i gotovi ste.

 

 

5. Ukrotiti tvrdoglavi patentni zatvarač:

Zatvarač koji se neko vrijeme nije koristio može postati tvrdoglav, zahtijevajući više truda nego što je potrebno da se zakopča gore i dolje. Ako počne stvarati probleme, istrljajte mu zube pčelinjim voskom i vidjet ćete da će opet glatko kliziti.

 

 

6. Domaće bojice za djecu:

Ako vi ili vaša djeca želite kreativni trenutak, možete izraditi domaće bojice od pčelinjeg voska. Jednostavno otopite strugotine sapuna i pčelinji vosak u jednakim omjerima, dodajte nekoliko kapi prehrambene boje, dobro promiješajte i ostavite da se bojice stvrdnu nekoliko sati.

7. Prevencija protiv hrđe i atmosferilija:

Pčelinji vosak može zaštititi od hrđe i atmosferilija prije nego se uopće pojave. Želite li svoj novi alat održati u najboljem mogućem stanju, uzmite komad pčelinjeg voska i utrljajte ga u metalne dijelove. Zatim obrišite sav višak krpom.

Unesite kod "JESEN30" u košaricu i ostvarite popust do 30% na sve omote i vrećice od pčelinjeg voska.